Větrovka na letní sjezdy a večery

Takový sjezd terénního trailu s tatínkem – to je paráda! Maminka se samozřejmě musí postarat, aby dítku zpocenému z náročného výstupu nebylo při sjezdu v lese zima. Takže poprvé šiji z tenkého letního softshellu a jsem velice příjemně překvapená.

Větrovka letní softshell - Budilka.cz

Klukovi jsem prostě chtěla ušít větrovku. Takový ten kus oblečení, co se nosí na výlety zmuchlaný v baťůžku a vytáhne se k večeru, nahoře na větrném kopci nebo při náhlé bouřce. Nakonec mi zbylo i na kalhoty ve stejné kombinaci. Ideální kus letní výbavy pro akčního hrdinu.

Větrovka letní softshell - Budilka.cz

Materiál

Je to softshell, tzn. funkční materiál. Teňoučká a splývavá látka, uvnitř má polyesterovou vrstvu, která má jakoby „dírky“. Potištěná verze s roboty je zevnitř bílá, jednobarevná tyrkysová verze je zevnitř černá.Větrovka letní softshell - Budilka.czTady na fotce jdou vidět obě rubové strany. Uprostřed černá rubová strana tyrkysového softshellu a vpravo bílá rubová strana robotího softu:

Větrovka letní softshell z KAKADU - Budilka.cz

Látka je opravdu lehounká a na takové letní šití jako stvořená. Větrovka v baťůžku nezabere moc místa, sbalí se do malinké ruličky. Doporučuji proto vybírat tenčí zipy, já jsem použila spirálový dělitelný zip 5mm. Silný kostěný zip by celou větrovku zbytečně zhutňoval.

Robotí vzor byl vlastně úplně prvotní podnět, proč jsem se rozhodla ten materiál zkusit. Ten vzor je prostě skvělý a klukovi se ukrutně líbí (má 6 let, umíte si představit). Opatřila jsem si jej zde: Softshell roboti – KAKADU.

Větrovka letní softshell - Budilka.cz

Jako doplnění jsem použila jednobarevný levnější softshell odsud: Tyrkysový jarní soft – KAKADU.

Spotřeba materiálu – měla jsem 50cm potištěného softshellu s roboty a 1m jednobarevného tyrkysu. Po ušití obou kousků oblečení mi zbyl malý kousek jednobarevného, z robotů mi nezbyl ani kousíček. Doporučuji proto raději koupit víc. Pro mě to bylo vyloženě napínavé, jestli se mi podaří ty střihové díly na látku vměstnat.

Střihy – větrovka a kalhoty

Oba střihy jsou samozřejmě z Ottobre. Můj malý model a fotkách má 6,5 roku, 122cm a 21kg.

Větrovka – střih z Ottobre č. 4/2012, střih č. 24 Ultimate Gear, velikost 140. Kapsy jako u střihu č. 27.

(Model na této fotce nosí bílé ponožky a má 14 let.)

Větrovka letní softshell - Budilka.cz

POZOR: Musím zde vysvětlit tu velikost bundy. Při svém prvním šití této bundy jsem zjistila, že střih je dost úzký (je asi určený pro pružné materiály). Tehdy jsem musela do bočních švů přidávat vsadku, aby to kluk zapnul. Viz článek ZDE. Takže tentokrát jsem to vyřešila tak, že jsem zvolila o dost větší velikost. Stříhala jsem přesně podle velikosti 140, i délku. Myslela jsem, že rukávy i spodní délku budu později zkracovat, ale nakonec jsem obojí nechala – kluk má rukávy poměrně dlouhé, ale když na kole natáhne ruce, tak mu aspoň nevylézají holá zápěstí.

Kalhoty – Ottobre č. 4/2012, střih č. 19 Forest Path, velikost 128.

Tyhle kalhoty jsou na softshell jako stvořené. Střih jsem použila už opravdu mnohokrát v několika různých velikostech (mrkněte na klučičí SEM nebo oranžové holčičí ZDE  a nebo pro oba TADY) .

Jediná má stálá úprava kalhot je v pase – používám náplet s gumou uvnitř. Zde kalhoty zezadu:

Větrovka letní softshell - Budilka.cz

Nostalgicky vzpomínám, protože oba střihy jsem takto společně použila při svém úplně prvním šití ze softshellu (tenkrát zimního). A bylo to pro stejné dítko před více než 4 lety. Podívejte se pro srovnání na článek ZDE: Softshellová souprava – první pokus.

Různé poznámky k šití větrovky a kalhot

Na lemování větrovky jsem použila lemovací gumičky, aby kapuce a rukávy hezky seděly – když to má být proti větru. Na fotce jde vidět vlevo lemování kapuce, uprostřed zip a vpravo lemování rukávu:

Větrovka letní softshell - Budilka.cz

Zádový díl: Původní střih má zádový díl v jednom kuse. Jenomže když si pro tak velké dítě pořídíte pouhých 50cm parádního vzoru (který se navíc nedá otočit), pak musíte improvizovat. Vytvořila jsem tedy prostřih podobný jako je na předním díle, snad to vypadá jako záměr. Foto zezadu:

Větrovka letní softshell z KAKADU - Budilka.cz

Tady se spokojený majitel větrovky cpe hráškem, aspoň jde vidět bunda zezadu:

Větrovka letní softshell - Budilka.cz

Ty vyvýšené zeleninové záhonky by si taky zasloužily vlastní článek… moooc se nám osvědčily!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.