Dámský kabát ze softshellu

Pokouším novou metu ve své laické (a krátké) šicí kariéře a šiju dámský kabát. Odvahu jsem sbírala dlouho a nakonec jsem se divila – proč jsem ten kabát neušila už dávno? Vždyť na tom nic nebylo. Zhruba nositelné to je 🙂

softshellový dámský kabát - wear everyday coat ottobre - Budilka.cz

Dámský kabát jsem si chtěla ušít hlavně proto, že takový jednoduchý sportovní kabát jsem v obchodech docela dlouho nemohla sehnat. Potřebuju, aby mi to nebylo široké (aby mi pod kabát nefoukalo) a taky potřebuju, aby to bylo dost dlouhé. Je mi totiž pořád zima… (ehm, hlavně na zadek)

Střih na dámský kabát

Je to střih – jak jinak u mě – z časopisu Ottobre č. 2/2015, střih č. 20 „Wear Everyday Coat“, ve velikosti 36.

softshellový dámský kabát - wear everyday coat ottobre - Budilka.cz

Z tohoto čísla jsem letos už šila dvoje šaty – mrkněte na předchozí příspěvky TADY a ještě TU. Jestli tenhle časák ještě doma nemáte, tak vřele doporučuji – kupte si jej co nejdříve. (Některá dobrá starší čísla už nejdou sehnat.)

Kabát mi sedí akorát, nikde jsem neupravovala. Na všechny švy jsem přidala švové přídavky jak jsem zvyklá a vyšlo to hezky. Překvapivě i délka kabátu a délka rukávů je akorát na moji malou postavu (164cm). Kapuce je výborná a ve větru krásně sedí a kryje celou hlavu.

softshellový dámský kabát - wear everyday coat ottobre - Budilka.cz

Jak se mi šilo

Kabát je navržen velice jednoduše a bez podšívky. Šila jsem přesně podle střihu a podle návodu v časopise.

Spotřeba materiálu – měla jsem objednáno 1,7m softshellu („zimní softshell“ s flísem uvnitř) a vyšlo to akorát. Zbylo mi několik malých kousků tak na dětské rukavice a jeden větší kus třeba dětem na kapsy.

Kapsy se zipem vpředu – jsou menší, ruka se do nich moc nevejde. Jestli budu kabát šít znovu, asi je udělám raději v bočním švu a zvětším je.

softshellový dámský kabát - wear everyday coat ottobre - Budilka.cz

Kapuce má záševky v úrovni ramen a díky tomu hezky sedí na hlavě. Tunýlek je snadný na ušití a vypadá hezky. Doporučuju dostatečně pevnou kloboukovou gumu, aby ji při větru bylo možné dost stáhnout.

Zip na kabátu je dlouhý 75cm a ve větru výborně slouží – hlavně zip vytažený v kapuci až ke bradě.

Celé šití je opravdu snadné a doporučila bych ho každému, kdo ušil pár softshellových kalhot pro děti.

softshellový dámský kabát - wear everyday coat ottobre - Budilka.cz

Směle do toho.

 

 

 

 

 

31 Comments

  1. Dobrý den, neporadíte, jak sehnat střih? Projela jsem internet, ale prostě nikde nic.. Díky!!!!!

    • Dobrý den, střih je z časopisu, jak píšu v článku…zkuste hledat přímo ten časopis, bývá i v knihovnách

  2. Krásné, ale časopis je už k nesehnání 🙁

  3. Dobrý den, tak jsem se díky vám odhodlala k ušití kabátu ze softu:) mám za sebou několik kousků oblečení pro děti a řekla jsem si, že je čas i trochu rozmazlit sama sebe:-D Bohužel jsem sehnala už jen Ottobre v AJ a trochu tápu v návodu…Moje angličtina má jaksi mezery. Nemáte návod náhodou v češtině, prosím? Píšete, že byste příště zvolila větší kapsy, ale kam je pak umístit? Není boční šev už „moc z ruky“?

  4. Dobry den, nemate prosim nede navod na ty kapsy? Ja se chystam na podobny, ale z teh kapes mam strach, dekuji Lucie

    • Dobrý den, postupovala jsem podle návodu v časopise. Ale doporučila bych vám stejně spíš udělat kapsy jinak – tyhle jsou fakt malé a nepohodlné. Zkuste třeba nějaké víc na boku, aby se tam hezky vešla celá ruka.

  5. Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat, jak dlouhe zipy jsou potreba na kapsy? I na ty male kam se nic moc nevejde :)? A pouzivala jste ni na kapsy vodeodolne zipy? Dekuji moc za odpověď, Katka

    • Dobrý den, zip na kapse si můžete snadno přizpůsobit, kdybyste náhodou měla delší – prostě to dole zašijete a ustřihnete. Ty moje jsou dlouhé 15cm. Voděodolné jsem nepoužívala. Tak ať se Vám dílo podaří a šití zdar!

  6. Dobry vecer, prosim Vas, mela bych takovy dotaz ohledne siti samotneho, jak Vas stroj prosiva vice vrstev softu? Myslim 4 vrstvy a taky mista kolem zipu a samozrejme v miste, kde se potkava predni dil a kapuce a zip. Diky moc za odpoved, resim to u sveho stroje (Lucznik Helena 2060, pc asi 11 tis.), prodejce se dusoval, ze to prosije a neprosiva bezchybne ani 3 vrsty. Vase zkusenost by mi moc pomohla pri vyrizovani reklamace. Dekuji moc

    • Dobrý večer, já mám ale jiný stroj, takže myslím, že Vám moje zkušenost nepomůže… Ještě mě napadá, jestli jste použila dost silné jehly, na softshell to chce 90ku. To by mohlo pomoct. Jinak šití zdar!

      • Já vím, že máte jiný, potřebovala bych vědět, jak to ten Vás zvládá, protože já jsem kupovala ten svůj, protože mi slíbili, že to zvládne no a teď mi tvrdí v tom obchodě, že to nezvládne prakticky žádný stroj…. Díky moc.

      • Dobrý den, no můj stroj prošije 4 vrstvy softshellu celkem normálně. Když je tam mezitím ještě zip nebo něco, tak už musím opatrně. Ale stejně netuším, jak Vám tahle informace může pomoct — mluvila jste s Vaším obchodem o Vašem stroji, ne o mém. Jestli Vám slíbili nějakou vlastnost toho stroje, kterou on teď nemá, tak to jim případně můžete zkusit vytknout nebo se zeptat, jak to udělat (ať Vám to předvedou). Ale že to umí nějaký úplně jiný stroj a to vám potvrdí „nějaká holka z internetu“ – to Vám určitě při jednání s obchodem nemůže pomoct. Než budete něco podnikat tak se ujistěte, jaké vrstvy látek má stroj napsané v návodu a také jestli máte patřičné jehly a všechno nastaveno správně. Jehla hraje velkou roli a nastavení nití také. Případně si nechte použití stroje předvést. Jinak já laikům (jako jsem já) vždycky doporučuju nákup strojů OSOBNĚ v obchodě, kde stroj budete i později servisovat – takže je nejlepší si to nechat všecko ukázat, nechat si nastavit nitě a na všecko se zeptat. V případě problémů tam stroj vzít a požádat o radu, nastavení apod. Ale Vy už máte koupeno, tak to je zbytečná poznámka. Tak snad se Vám to podaří vyjasnit, hezké šití přeji!

      • Dobrý večer, abych Vam vysvětlila tu situaci: před rokem jsem přišla do kamenného specializovaneho obchodu a neměla jsem vybraný model, chtěla jsem, aby mi poradili, který stroj mi bude sit mimo jiné i zmíněný softshell, oni mi poradili tento stroj. Po té co jsem vyzkoušela všechno co jsem uměla, volala jsem na prodejnu, tak mi poradili další věci co zkusit a když ani toto nepomohlo, odbyli mě s tím, že ZADNY DOMÁCÍ STROJ to neprosije (ptala jsem se, proč mi teda prodali špatný model) a já jsem jim nevěřila, tvrdila jsem, že ženské ale ty softshelly siji a oni mi teda řekli, ať jim řeknu konkrétní modely, které to prosiji, že to vyzkouší a porovnaji s tím mým. Můj stroj vynechává stehy při 3 vrstvách softu, ve 4 vrstvách přidá ještě chuchvalec spodní nite a stehů vynechá alespoň 8, u zipu ještě horší. Momentálně je u nich stroj na reklamaci se vzorky softu na odzkouseni.
        Víte, já sama mám málo zkušenosti a nedokážu posoudit, jestli takhle špatně siji všechny domácí stroje a proto se ptám různých svadlenek, jaké mají zkušenosti.
        Při reklamaci budu každopádně operovat s tím, že mi tuto vlastnost stroje slíbili a on ji nemá.
        Díky.moc za vás čas a že jste mi napsala svou zkušenost s Vaším strojem. Díky.

      • Tak zkoušejte, držím palce

    • whitehorse

      když jsem kupovala svůj stroj Janome 423S tak mi prodejce říkal – se správnou a dobrou jehlou prošijete vše a měl pravdu.
      já třeba softshell šiju s jehlou 80 a obvykle vybírám jinou než univerzální – často jersey.
      prošívám i více vrstev softshellu než 4, ale většinou se snažím jet pomaleji. přeplátované švy, kde jsou 4 vrstvy prošije absolutně bez problémů.

  7. Nadhera, ten strih jde nekde stahnout? Nebo pouze zakoupit casopis. Kde kupujete za dobrou cenu? Diky

    • Dobrý den, kupuju Ottobre na pattistudio.cz, je to oficiální distributor pro ČR, zajišťují i předplatné. Je možné, že se ten střih dá i někde nelegálně stáhnout, ale myslím, že se to hrubě nevyplácí — tisk a ten čas na lepení.. nehledě na to, že v tom časáku je víc úžasných střihů, zrovna toto číslo je obzvlášť povedené. Tyhle časopisy se mi moc líbí a vidím za všemi těmi střihy spoustu práce, tak si říkám, že ty tvořivé ženy si zaslouží to minimální uznání v podobě těch pár korun za střih (jeden střih stojí opravdu pár korun, když jich je v časopise tolik). To je ale jen tak moje osobní nastavení…

  8. Moc pěkný. Poradíte, odkud je tenhle softshell? Děkuji. Monika

  9. Moc děkuji za dodání odvahy. 😃 Střih mám uložený, jen jsem to ale odkládala. Moc se vám povedl. Určitě by šel i z proševu, že?

    • Z proševu by asi šel, asi prostě záleží na tom, co se Vám líbí…

    • Dobrý den,prosím jak můzu návod na bundu stáhnout,děkuji za odpověd.S pozdravem Irena

      • Dobrý den, návod na šití je v časopise, číslo a ročník jsem v článku uvedla… Já zde píšu jen své postřehy z šití, navíc jsem samouk … Ale aspoň jde vidět, že podle časopisu se to dá zvládnout a dokonce i pak nosit 🙂 Tak hezké šití, Budilka

  10. Nádhera! Kabát se vám moc povedl a krásně vám sedí. Já na tenhle střih koukám už asi půl roku a pořád sbírám odvahu… Děkuji za ten tip s kapsami, určitě se hodí větší… na zmrzlé ruce 🙂
    Snad už si konečně troufnu a taky si kabátek ušiju 🙂

    • Děkuji a Vy už neváhejte a pusťte se do něj, šití je opravdu překvapivě snadné a rychlé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.