Moje šicí strojovna – Janome 415

Často se mě ptají, na jakých strojích vlastně šiji… a jestli mi takový šicí stroj stačí… a kolik toho zvládne ušít… a jestli jsem spokojená … a kolik to stálo a … a… atd. atd. Takže tentokrát představím svůj první pořádný šicí stroj – Janome 415. Další bude následovat 🙂

Nejdřív musím zdůraznit, že jsem naprostý šicí laik a šicím strojům nerozumím, jen je používám. Kromě občasného šití s maminkou v dětství jsem žádné jiné šicí školy neabsolvovala. Podle toho to také vypadá – laická práce podle vzoru Pat a Mat, kvalitu a provedení posuďte sami. Prosím nezapomeňte u toho přimhouřit očko či dvě.

A jak jsem přišla ke svým šicím strojům? V podstatě podobně jako k celému šití – jak slepý k houslím.

Moje první mašina – rovnosteh Janome 415

Před tímto šicím strojem jsem měla nějaký „no-name“ čínský šmejd (nebojím se to tak napsat), který vynechával stehy a nebylo možné jej ani otevřít, natož servisovat. (Dostala jsem jej jako vyřazený přebytek.) Tento šicí stroj ale provedl hezkou věc – odešel do Věčných lovišť v předvánočním čase, kdy jsem byla těhotná s prvním dítětem.

Vánoce toho roku (2010) byly pro mou šicí zálibu radostné, rodiče mi nadělili šicí stroj Janome 415. Dopředu jsem věděla pouze to, že mi vybrali „něco na šití“. S výběrem si však nechali poradit v nedalekém servisu šicích strojů.

Šicí stroj Janome 415 a moje zkušenosti - Budilka.cz

Jaké mám s Janome 415 zkušenosti?

Rovnou můžu říct – jen ty nejlepší! Šicí stroj mám nyní přes 5 let (od Vánoc 2010) a zatím jsem s ním neměla potíže (kromě jediné, mnou zaviněné poruchy – viz dále).

O akutálních cenách přehled nemám, na Heuréce snad orientační přehled získáte.


Janome 415 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


Co na rovnostehu šiju a jak to jde

Začínala jsem především jednoduššími věcmi z bavlněného plátna či flanelu – takže především rovný steh a entlování. Šicí stroj v pořádku zvládne prošít i několik různorodých vrstev materiálu, jako například prošívání na vycpané dece (viz. článek o ní: Hrací deka pro miminko) nebo vycpaný potah na miminkovský košík (článek ZDE).

Pružné materiály na tomto stroji lze také šít a to dokonce velmi dobře! Na stroji je několik pružných stehů, které opravdu dobře fungují a výborně drží. Jsou to ty stehy ve spodní řadě, označené červenými písmeny:

Šicí stroj Janome 415 a moje recenze - Budilka.cz

K sešívání pružných materiálů lze použít tzv. „overlockový steh“ (červené písmeno F) – sešije tričko či rolák opravdu pevně a mám to mnohokrát vyzkoušeno např. u roláků, které jsou nošené dva či více let bez praskání stehů. Zde kluci v rolácích, které jsou po třech letech od ušití pomocí tohoto overlockového stehu stále v pořádku a bez praskání švů: (viz článek s dalšími fotkami ZDE)

Roláky pro kluky ušila Budilka.cz

Teplákové soupravy do školky – po třech letech od ušití jsou stehy (overlockový steh – červené F) stále v pořádku a teplákovky již s radostí nosí kluk ze sousedství (ten můj už z nich vyrostl).

tepláková souprava pro kluka, šije Budilka.cz

Protože už mám overlock, tak tento „overlockový steh“ na rovnostehu již nepoužívám. Ale pružné stehy obecně používám stále a neustále – jsou třeba na kapsy či spodní lemy triček. (Coverlock nemám a nechci.)

Např. zde detail pružného stehu pro přišití kapsy (zelená linie v dolní části fotky, steh červené G) a zároveň pružné přišití lemovací gumičky na okraji kapsy pomocí jiného stehu (modré F):

Džínové kalhoty z teplákoviny - ušila Budilka.cz

… a na spodním lemu roláku (tento lem je ušitý již s pomocí kráčející patky) – je to můj asi nejoblíbenější pružný steh, červené G:

Roláky z fineribu pro všechny ušila Budilka.cz

Celkově si myslím, že tento šicí stroj stačí občasné domácí švadleně na veškeré šití. Jestliže by chtěla častěji šít pružné materiály, pak bych doporučila dokoupit kráčející patku. Ale není to podmínkou, já jsem bez ní s úspěchem šila několik let.

Moje osobní recenze – hodnocení

Janome 415 je podle mně silný domácí šicí stroj. Je poměrně těžký, veškeré podstatné díly má kovové. Se servisem by neměl být problém, obzvlášť když si před koupí dopředu najdete nejbližší servis a poradíte se tam.

Můj názor na tento stroj je ale podstatně omezen tím, že nemám s čím srovnávat. Prostě jsem jej dostala a jsem velice spokojená.

Stroj má kolíčky na 2 špulky nití, takže v případě šití dvojjehlou není problém, kam obě špulky umístit. Moc ráda také používám navíječ spodních nití, který je na fotce níže také vidět. (Vždycky u toho vzpomínám, jak jsem šila s maminkou a můj hlavní úkol bylo neustálé navíjení spodních nití RUČNĚ.)

Šicí stroje a šicí koutek - Budilka.cz

Pod ramenem stroje je oddělávací zásuvka s úložným prostorem. Zde otevřená:

Šicí stroje a šicí koutek - Budilka.cz

Návštěvy servisu

Šicí stroj jsem jednou porouchala já, nevytáhla jsem tlustý špendlík, narazila do něj jehla a špička jí odletěla (a narazila mi do brýlí, které jsem měla zcela vyjímečně na očích). Ve stroji to dost bouchlo a přestal šít. Návštěva servisu byla nutná, takže hned druhý den ráno jsme jej tam dopravili. Odpoledne byl opraven – náhradní díl 55,-Kč + práce 1 hodina. No, prostě jsem tam zlámala nějaký pidi-díleček a ani netuším jaký. UF.

Druhá návštěva servisu proběhla za 4 roky, kdy jsem usoudila, že stroj je hlučný a asi by chtěl odborně vyčistit (žádný jiný problém nebyl, šil normálně). Do servisu jsem vyslala manžela cestou do práce a odpoledne mi jej zase přivezl. Stroj byl krásně promazaný a vrněl jako koťátko.

Ovšem tato druhá servisní návštěva měla pro mně netušený (a nezamýšlený) následek — nový šicí stroj:

Můj druhý šicí stroj – overlock Janome 990D

Jak to bylo se dozvíte v následujícím článku.

Šicí stroj Janome 990D a moje zkušenosti - Budilka.cz

 


 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.