Šicí strojovna – overlock Janome 990D

To takhle před (svými) kulatinami pošlete manžela do servisu s rovnostehem…. a pak se nestačíte divit té velké a těžké krabici v den svých narozenin! Ano, tak to u nás bylo – manžel mi overlock koupil aniž bych dopředu cokoliv tušila 🙂 Pokusím se dát krátkou recenzi, čtěte dál…

Manžel občas doma slyšel, že existují i jiné šicí stroje než ten, který už mám – nic víc ale nevěděl. Ovšem když do servisu donesl rovnosteh k opravě/čištění a uviděl tam vystavené různé typy strojů, tak se začal vyptávat. Po krátké (a tajné) poradě s mou šijící kamarádkou mi k narozeninám pořídil overlock Janome 990D. Narozeniny to pro mně byly velice radostné a do poslední chvíle, i když jsem ten velký balík rozbalovala, jsem vůbec nic netušila! (Manžel má totiž jinak zvyk balit malinké dárky do velkých krabic s cihlou apod.)

Šicí stroj Janome 990D a moje zkušenosti - Budilka.cz

Overlock Janome 990D – jak se mi šije?

Parááádně! Stroj jsem postavila na stůl, vzala právě nastříhané díly na triko a… a… triko bylo za 15minut hotové! To pro mně bylo naprosto neuvěřitelné, protože na rovnostehu přece jenom šití trika (a vlastně čehokoliv) trvá podstatně déle!

Přehled o cenách a moje osobní doporučení pro postup při nákupu stroje najdete na konci článku.

Na stroji se nastavuje napětí každé nitě zvlášť. (ta 4 kolečka na levé straně fotky dole) Dále se nastavuje diferenciál a délka stehu (dvě kolečka vpravo).

Šicí stroje a šicí koutek - Budilka.cz

Tato nastavení jsem měla už nachystaná ze servisu, takže jsem dost dlouho šila a na kolečka neměla odvahu sahat.

Navlékání nití je namalováno přímo na stroji, takže v případě výměny barev nemusíte hledat návod. Každá nit je zobrazena jinou barvou, dost mi to pomáhá. Nitě jsem se odvážila vyměnit poprvé asi po roce šití 🙂 Tady obrázek navlékacího plánku (je schovaný pod odklápěcím krytem).

Šicí stroje a šicí koutek - Budilka.cz

Na spodní straně odklápěcího krytu jsou navíc zobrazeny stehy s barevně odlišenými nitěmi, což je pomůcka pro úpravu napětí jednotlivých nití.

Tady ještě celkový obrázek šicího stroje i s vysunutou podpěrou pro nitě. Je poměrně vysoký, oproti rovnostehu zabere víc místa na výšku.
Šicí stroje a šicí koutek - Budilka.cz

Jak vypadá základní steh z tohoto stroje?

Stejně jako z jiných overlocků 🙂

Zde obrázek overlockového stehu na extrémně pružném bambusovém úpletu.

fotonávod na ušití dětských boxerek - Budilka.cz

Teď už používám overlock na veškeré sešívání – na softshell, bavlněná plátna atd. Zde obrázek vnitřku klobouku sešitého na overlocku, je to bavlněné plátno navíc s výztuhou.

Klobouček s klapkami na uši - Budilka

Tento overlock má navíc spoustu dalších možných stehů, ale kajícně se přiznávám, že jsem je zatím nepoužila.

Koupě šicího stroje v servisu – nikde jinde!

Výhoda toho, že stroj byl koupený v servisu byla hlavně ta, že byl nachystaný k šití, nitě navlečené, kolečka nastavená, takže jsem jej postavila na stůl — a rovnou šila. Ta krása!! Ani jsem nevytáhla návod, hodně dlouho jsem šila s těmi navlečenými nitěmi, než jsem poprvé usoudila, že bych mohla zkusit šít i jinou barvou.

Jako šicí laik rozhodně doporučuji KUPOVAT ŠICÍ STROJE V SERVISU, nejlépe poblíž vašeho bydliště. Proč?

  • stroj Vám předvedou na místě, budete znát základní funkčnost
  • stroj bude mít navlečené nitě a nastavená napětí nití (což u overlocku není žádná sranda, pro laika)
  • v případě dodatečných dotazů nebo potíží s nastavením stroje Vám jistě rádi poradí
  • v případě reklamace odpadají jakékoliv potíže s balením, posíláním poštou apod.
  • v případě poruchy víte přesně, kam stroj dovézt a oprava je většinou i rychlá (obzvlášť když jste tam ten stroj koupili)
  • ANI JEDEN bod z výše uvedených neplatí při nákupu v e-shopu.

Ale co cena? Na internetu přece stroj seženu levněji? — NE u šicích strojů Janome. Jejich cenová politika je taková, že cena je VŠUDE STEJNÁ! (a ne, opravdu nejsem prodejce šicích strojů, živí mě svařování oceli) Nevím ale, jak je to u jiných značek.

Pro přehled se podívejte třeba na ceny na Heuréce. V době psaní tohoto článku je tento stroj na všech e-shopech ZA STEJNOU CENU.  Za tu stejnou cenu jej prodávají v kamenných servisech.


 

Janome 990 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 

9 Comments

  1. Dobrý den,

    pořád přemýšlím, že začnu se šitím. Do začátku chci nějaký levnější šicí stroj a nevím zda je lepší koupit starší z bazaru a nebo nějaký nový, třeba Veronica Optima 100 nebo 200. Tak nějak mám v halvě, že rozumnější volba bude starší a prověřený, přeci jen nové stroje se technologicky od těch starších moc neliší, nebo ano?

    • Dobrý den, nakolik se novější stroje od starších liší, to opravdu neumím posoudit. Jsem opravdu jen samouk a stroje jsem dostala. Pokud budete vybírat, tak bych doporučila se poradit ve vašem místním servisu, jestli vám vybraný stroj budou schopni servisovat. Abyste nakonec nemusela stroj po banální poruše vyhodit.

  2. Iva Jurinova

    Dobry den,

    chtela bych se zeptat, kdyz pouzivate overlock na soft nebo platno, sesivate jeste rovnostehem nebo to staci jen na overlocku? Jeste se zeptam, u tohoto overlocku je maximalni sirka stehu (orezu) 5,1mm…staci to? vetsina ostatnich stroju ma moznost sirsiho stehu.. Predem moc dekuji

    • Kde sešívám overlockem, tam už na ničem dalším neprošívám znovu, ani mě to nenapadlo…. Samozřejmě pokud nemyslíte ozdobné lícové prošívání, to dělám na rovnostehu, když se mi to tam zrovna hodí. Šířka stehu mi zatím na vše stačila bohatě.

  3. Dobrý den,

    mám dotaz k overlocku. Velmi zvažuji koupi stejného typu. Jak snáší šití softshelu? Prošije jej bez problémů, nevynechává? A zkoušela jste fleese, případnš více vrstev látky?

    • Dobrý den, zrovna jeden z mých posledních článků může pomoct jako odpověď na Vaši otázku – šila jsem softshellové kalhoty, je to zimní softshell. V místě přišití kapes jsou tři vstvy softshellu na sobě. Žádný problém jsem nezaznamenala. Ve stejném článku jsou i teplé legíny z warmkeeperu, což je hodně chlupatá teplákovina – taky se mi šily na overlocku bez problémů. Takže zimní i letní softshell a také chlupatý flís bez problémů. Článek zde: http://budilka.cz/2017/02/softshellove-kalhoty-a-teple-leginy/

      • Dík za rychlou reakci. Ono se to lehko řekne, vybrat si overlock…ale až taková sranda to není 😀 Druhý adept je Brother M 3034, tak porovnávám, ptám se, hledám..

  4. Děkuji za recenzi. Ještě bych se chtěla zeptat, jaké nitě používáte? A jakou barvu? Přeci jen to jsou 4 špulky, tak by to bylo univerzální.. Nějaká tmavě béžová?
    My tady bohužel nemáme funkční servis a ani takhle iniciativního manžela 😀 😀

    • Používám nejvíc ty nitě, které jsou na obrázcích – je to krémová. Většina potištěných úpletů je stejně zevnitř neurčitě světlá (i ty s tmavým potiskem), takže tahle barva je vevnitř poměrně nenápadná. Mám ještě černou sadu, ze které ale po dvou letech ještě neubylo 🙂 Měla jsem je nasazené jenom jednou na softshell s černým flísem uvnitř.
      A jinak – my to máme do servisu taky poměrně daleko… Ale manžel do toho města dojíždí do práce a servis má nedaleko. Takže i v případě opravy tam stroj ráno dal a odpoledne po práci ho vyzvedl opravený.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.