Šití roláků ve velkém

V předjaří jsou u nás na větrném kopci roláky oblíbené stejně jako po celý zbytek chladnějších období roku (tzn. zde na Valašsku to je 12 – 2). Tentokrát jsem se dala na šití roláků pro (skoro) všechny členy domácnosti. Mrkněte na fotky!

Měla jsem totiž odpočinkový víkend, doma pouze s jedním dítětem, navíc tím menším. Vznikla z toho tato velká hromada oblečků, postupně je popisuji v článcích podle druhu:

Ušité oblečení - legíny, roláky, tunika - Budilka.czLegíny pro tři děti jsem popisovala minule, teď roláky, příště ještě Liščí tuniku.

Tak teď tedy roláky pro holky…

Šití roláků z fineribu pro všechny - Budilka.cz

a pro pětiletého kluka (na tátu tentokrát nezbylo)

Šití roláků z fineribu pro všechny - Budilka.cz

Materiál na šití roláků

Finerib. Jedině finerib…. ostatní prominou, nestojím o jinou (látku)…

Asi tak nějak, jsem prostě zamilovaná do fineribu z Moraviatexu. Nemůžu si pomoct, ten materiál je tak heboučký, tak pružný, tak měkoučký, tak krásně barevný … pro praktiky navíc tááák stálobarevný a snadno udržovatelný!

Stálobarevnost bych zdůraznila – Máme několik roláků z tohoto materiálu už pár let a jsou stále krásné. Manžel má pro roláky slabost a nosí je pořád (12-2), takže se pořád perou… a barvy drží a drží. (Podívejte se na roláky, které jsem šila před několika lety ZDE v článku.)

Šití roláků z fineribu pro všechny - Budilka.cz

Střihy a šití

Dva růžové roláky pro malou holku: Střih na rolák pro děti jsem už použila mnohokrát a nyní znovu pro holku, je to z Ottobre podzim 2005, střih č. 7 Turtleneck, velikost 92.

Rolák pro mně: Osvědčený střih na triko s dlouhým rukávem Ottobre 5/2012, č. 8, velikost 36-38. Rolákový límec od oka – mohl ale být vyšší.

Holčičí roláky z fineribu ušila Budilka.cz

Dva klučičí roláky: Kluk už mi z tohoto střihu vyrostl, takže jsem použila střih na mikinu, který mi zrovna padl pod ruku – střih č. 31/37 z Ottobre č. 4/2015, ve velikosti 128. Kluk má aktuálně 5 let, 112cm. Volím větší střih a zkracuji rukávy (to aby roláky déle vydržely).

K šití snad jen jedna věc – miluju kráčející patku! Toto je spodní lem na tom super pružném fineribu, vyfoceno přímo od stroje, jen položeno na stůl vedle. Bez žehličky a stejně nezvlněno! Paráda!

Roláky z fineribu pro všechny ušila Budilka.cz

Ještě jeden záběr – spokojené majitelky v rolácích z počesaného fineribu 🙂

Ušité roláky z fineribu Moraviatex - Budilka.cz

 

2 Comments

  1. Jaroslava Obrová

    Dobrý den, Moraviatex prodává jen na kila. Kilo je cca 1m? Děkuji za radu.
    Hezký večer Jaroslava

    • Dobrý večer. NE, pozor! Moraviatex u každého materiálu píše v popise, kolik zhruba běžných metrů je do jednoho kila! Takže se podívejte u vybraného materiálu a tam je napsáno něco jako „do kg cca 2,5 běžného metru“. Snad jsem pomohla, šití zdar!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.