Šaty podle střihu Butterick

Další pokus o šaty pro mně – tentokrát výjimečně zkouším jiný střih než Ottobre. Podívejte se, jak se mi šilo podle Buttericku a jak to dopadlo.

Šaty ušité podle střihu Butterick - Budilka.cz

Střih jsem si vybrala, protože se mi zdál univerzální. Na obálce jsou šaty bez rukávů a také s dlouhými rukávy. Říkám si, že by bylo možno střih zkusit i z hutnějších materiálů na zimu.

šaty ušité podle střihu Butterick - Budilka.cz

Materiál na šaty

Jedná se o lehounké potištěné bavlněné plátno/popelín. Materiál je splývavý a tmavý, sukni jsem nechala bez podšívky. Horní díl je celý podšitý.

Šaty ušité podle střihu Butterick - Budilka.cz

Zde detail výstřihu a jde vidět kousek zipu z rubu (tady nezapnutý) a podšívky.

Šaty ušité podle střihu Butterick - Budilka.cz

Skrytý zip se mi na těchto šatech povedl už podstatně lépe, než na prvním pokuse o letní šaty (viz ZDE). Kdybyste zip nemohli najít, je uprostřed zad 🙂

šaty ušité podle střihu Butterick - Budilka.cz

Jak se mi šilo podle střihu Butterick B6164

No, nic moc. Byl to můj první pokus s úplně jiným systémem střihů a podle toho taky šití vypadalo.

Moc mi nevyhovuje lehký a mačkavý papír, na kterém je střih vytištěný – dost špatně se mi střih překresloval a ještě hůře se to celé schovávalo zpět do obálky. Jsem zvyklá na kvalitní křídovou předlohu z Ottobre, asi rozmazlená.

Ve střihu jsou již zahrnuty švové přídavky. Celé je to kvůli tomu zbytečně složité – na střihu jsou značky, kde se mají například potkávat rohy – a tyto značky se hůře přenášejí, protože jsou vlastně uvnitř papíru, ne na jeho okraji. Švové přídavky jsou poměrně velké, půl palce (tj. ca. 1,5cm).

A musím se přiznat, že jsem nepochopila postup šití podšitého horního dílu. Našla jsem si proto návod na šití podšitých šatů na Youtube a postupovala podle něj.

Šaty ušité podle střihu Butterick - Budilka.cz

Šaty ušité podle střihu Butterick - Budilka.cz

Holčička má taky sadu nových šatů na léto, ale o nich příště…

 

2 Comments

  1. Nemate prosimodkaz na strih satu? Prijdou mikrasne a nadcasove..libi se mi i vami zvolena barevna kombinace, na jednicku 👍

    • Ano, střih je to hezký. Je to Butterick B6164, jak uvádím v článku. Koupila jsem jej s dalšími střihy na modni-strihy.cz, ale nevím, jestli jej tam ještě mají… Hezký večer a šití zdar!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.