Rychle vyrobená treláž z okrasné trávy

Když jsem v zahradnické prodejně prohlížela treláže, bylo za pět minut dvanáct – popínavky mi v semenáčku už přerůstaly. Cena malé bambusové opory mě stejně odradila a vzpomněla jsem si na uskladněnou hromádku stébel vysoké okrasné trávy – hned jsem si určila úkol: Musím sama vyrobit treláž!

V prodejně jsem místo předražené treláže koupila štůček vázacího drátu a doma hned šla do zásob trávových „rákosů“.

Vlevo zdroj, vpravo využití:

Levná treláž vyrobená doma - Budilka zahradničí  Levná treláž vyrobená doma - Budilka zahradničí

Okrasná travina u nás na zahradě sídlí na okraji trvalkového záhonu. Tvoří jeho pozadí a také ho chrání před míči létajícími z travnatého hřiště. Vysoká je dostatečně (klučina na fotce má 105cm) a hustá také.

Levná treláž vyrobená doma - Budilka zahradničí

Jak vyrobit treláž

Samotné sestavení jsem provedla tak jednoduše, že vlastně není co popisovat. Dlouhá stébla jsem zapíchla do květináče a k nim příčně připevnila krátká stébla. Celé jsem to místy zafixovala kousky vázacího drátu.

jak si doma vyrobit treláž - Budilka zahradničí

Vodorovná stébla jsem propletla střídavě mezi svislými, takže by vlastně držela i bez drátu. Střídavé proplétání je na fotce snad dobře vidět.

jak vyrobit treláž doma - Budilka zahradničí

Vyrobit treláž je tedy velice snadné a rychlé. Určitě by se daly použít i jiné materiály, jako větve z různých stromů (napadá mě třeba zlatice, která se prořezává koncem jara a pruty má často dlouhé až příliš).

Stébla této trávy používáme i jinak, podívejte se Jak vyrábíme „rákosovou“ zástěnu.


 

 

One Comment

  1. Konstantinka

    Budilka, si neuveriteľná. Tvoj trvalkový záhon si si vymyslela sama? Si nesmierne tvorivá, šikovná, pracovitá a univerzálna. Bravo!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.