V létě jsme v kuchyni co nejméně, i domácí nanuky musí být hotové co nejrychleji, aby mohly být ještě rychleji spotřebovány. Přesný recept nemůžu poskytnout, u takové rychlodobroty ani nemá smysl. Podělím se o několik poznatků a obrázků – tohle prostě zvládne každý.
Horké letní dny letos nemají konce, na zahradě krásně zraje všemožné ovoce a místo v mražáku pozvolna zabírají maliny, jahody, borůvky…. Nedáváme jim moc šancí se tam usadit.
Děti v těchto vedrech (teploty každý den kolem 35°C) ani nechtějí moc jíst, jednak se napasou na zahradě a taky potřebují ochladit. Ledová zábava je ochladí zhruba na hodinku, než vytvořím další mísu ledu, musím jim dát svačinu – domácí nanuky jsou jasná volba.
Z jakého ovoce domácí nanuky dělám?
Jako základní ovoce používám to, co kde najdu. Hledám
– v mražáku (kromě masa aktuálně obsahuje maliny černé a červené, borůvky, jahody, ořechy)
– na zahradě (aktuálně k dispozici zahradní a měsíční jahody, kanadské borůvky, letní jablka, mirabelky)
– v obchodech, ve stánku s ovocem-zeleninou u cesty…
Další suroviny
– mléčné výrobky – např. jogurt, tvaroh, smetana, mléko
– džusy/vymačkané šťávy, případně voda
– med jako sladidlo
– citron jako kyselidlo
Postup výroby
Recept tu nenajdete, nanuky jsou tak jednoduché, že žádný recept není třeba.
Stručně řečeno – udělejte mírně přeslazený ovocný koktejl, nalijte do formiček a po zmrznutí snězte. To je celé 🙂
Pracujte rychle, protože ovoce se nějak ztrácí….
Tentokrát vyrábím z borůvek a jahod. Nejdříve borůvková směs – borůvky jsem dala do mixovací nádoby se smetanou (můžete dát cokoliv jiného, např. jogurt, tvaroh, šlehačku, džus, vodu… )
Doslazujeme medem a trochu dokyselíme citronem. Chuť koktejlu by měla být opravdu výrazná a spíš sladší – co se zdá na pití moc sladké, je na lízání ve zmrzlém stavu akorát. (na toto množství ca. lžíce medu)
Mixujeme a podle potřeby doředíme. Směs by měla být opravdu řídká – hustá směs při mražení vytvoří moc hrubé krystaly a na jazyk to není příjemné.
Nalijeme do nanukových formiček. Když chcete dvoubarevné ledňáčky, nechejte si místo na druhou směs.
Dáme zamrazit. Část nanuků jsme tentokrát nalili do plna, takže vkládáme i tyčky. Druhou část máme nalitou z poloviny, takže dávám mrazit bez tyček.
Po nějaké době (hodinka), až první část zmrzne, přichystáme si druhou směs. Nasbírali jsme trochu jahod, dala jsem k nim jahodový jogurt a med. Směs je třeba doředit, použila jsem džus.
Hotovou jahodovou tekutinu jsem nalila na předmraženou borůvkou část a dala znovu zamrazit, tentokrát už s paličkami.
Část nanuků je pouze borůvkových, část je dvoubarevná. Pošmákli si všichni.
Nebojte se nanuky doma vyzkoušet. Je úplně jedno, co do nich namixujete – prostě dáte zamrazit „nějaký dobrý koktejl“ a hotovo.