BoB: Boxerky od Budilky – střih pro školkáče

 

Kluk stále roste a potřebuje další a další boxerky. A já jsem se pustila do tvorby vlastního střihu, aniž bych tušila jak náročná to je disciplína pro šicího začátečníka-samouka, jako jsem já. Výsledek mého snažení si teď můžete volně stáhnout.

střih k ušití dětských boxerek - Budilka.cz


 stahujte zde  –»  BoB = Boxerky od Budilky  «– stahujte zde


Podrobný fotonávod na šití boxerek BoB – ZDE


 

Popis střihu

Střih neobsahuje švové přídavky! Přidávejte podle svých zvyklostí a podle svého šicího stroje.

Střih obsahuje tři díly:

  1. Přední díl – stříháme dvakrát zrcadlově
  2. Střední díl – stříháme na překladu látky dvakrát (dva identické díly)
  3. Zadní díl – stříháme jednou na překladu látky

střih na ušití dětských boxerek - Budilka.czVelikost – Střih jsem tvořila pro svého pětiletého kluka, aktuálně má 110cm a 18,5kg. Jestliže máte větší dítko, doporučuji rozšířit boxerky v místě bočních švů a případně zvýšit směrem nahoru. Švy v okolí středního dílu ponechte jak jsou.

Přední střední díl vytváří myslím velice pohodlnou kapsu.

střih na boxerky ke stažení zdarma - Budilka.czZadní díl je z jednoho kusu a nikam proto nemůže „zalézat“. Nahoře vzadu je mírně zvýšený, aby při ohýbání nevylézala záda.

střih na boxerky ke stažení zdarma - Budilka.cz

Střih obsahuje přímo možnost vytvoření tunelu pro gumu, pomocí jednoduchého přehnutí látky. Jako je to u těchto boxerek:

střih na boxerky ke stažení zdarma - Budilka.cz

Jestliže chcete šít boxerky s tunelem z nápletu, nebo prostě z jiného úpletu, stříháte díly podle „linie nápletu“, jako tyto boxerky:

střih na boxerky ke stažení zdarma - Budilka.cz

Tvorba vlastního střihu

Střih na boxerky jsem tvořila postupně, podle jiných padnoucích kusů. Ano, na verzi 1.0 jsem okopírovala padnoucí boxerky značky nejisté, zakoupené ve vietnamské prodejně.

Zde je vidět část postupně vytvořených střihů, verzí bylo ještě o něco více.

střih na boxerky ke stažení zdarma - Budilka.cz

Probíhalo to asi takhle: Šila jsem podle první verze 1.0 — pak upravila na několika místech — ušila podle verze 1.2 — zase úprava na vícero místech — pak úplně blbě nakresleno a nastříháno a vzteky přečmáráno — po pár dnech znovu upraveno a nastříháno na verzi 1.2.1 — atd. atd. ….. výsledkem jsou tyto boxerky, každé podle jiné verze:

střih na boxerky ke stažení zdarma - Budilka.cz


Testování střihu

První testování střihu provedla kamarádka, maminka tří kluků. Zde výsledek:

střih na ušití dětských boxerek - Budilka.cz

Po ušití mi psala toto: „Ušito přesně podle střihu, přídavky na švy 0,5 cm, šité jen rovným stehem, volnějším, prošíváno cik-cakem. tj. jde šít i s nejzákladnější výbavou. Sedí parádně, synek na fotce aktuálně 18,5 kg, 4,5 roku, klasicky nosí velikost 110. Momentálně je ale nosí starší synek – 7,5 roku, 22,5 kg. Absolutně spokojený….“

Ještě tytéž boxerky zezadu:

střih k ušití dětských boxerek - Budilka.cz

„Musím urychleně došít další, protože odmítá nosit jiné spodní prádlo a vysvětlovat se moc nedá…“


Další testování provedla blogerka Slunina, také maminka tří kluků.

střih na boxerky Budilka, zde ušila Slunina

Její článek o boxerkách a její srovnání s vlastním upraveným střihem si můžete přečíst zde:  Slunina: Trenky


Střih na boxerky máte, tak směle do toho!

Ušijte vašim klukům také vlastní soubor boxerek:

střih na boxerky ke stažení zdarma - Budilka.cz

… a podělte se o fotografie výsledků – třeba na mém facebookovém účtu. Budu ráda za každý váš obrázek!

střih na boxerky ke stažení zdarma - Budilka.cz

27 Comments

  1. Hezký den, také si všechny střihy dělám sama, většinou na několikrát. Do boxerek se mi vůbec nechtělo, tak moooooc děkuji za střih, který jsem nemusela vyrábět. Povedly se…. Hodně úspěchů v dalším šití, jste velká šikulka….

  2. dobrý den -prosím zda by jste mi mohla udělat střih na 9 letého klučinu na dlouhé kalhoty ,nemůžu nikde sehnat asi už střihy se nevirábí jako dříve ,budu ráda jestli mi pomůžete ,je to klučina hubený nosí velikost 123,děkuji moc i za odpověď,

    • Dobrý den, ale já neumím udělat střih. Děkuji ale za důvěru! Střihy se dají normálně sehnat a daleko snadněji než dřív. Například v téměř každé knihovně mají Burdu, jsou tam i dětské střihy. Nebo si mzůžete objednat časopis Ottobre, který používám já. U každého mého článku je informace i o tom, odkud mám střih. Spousta střihů jde najít i zdarma na internetu. Tak se zkuste porozhlédnout a hezký den!

  3. Dobrý den☺️ moc děkuji za střih, je perfektní. Dlouho jsem dumala, jak ho bez kopírky zvětšit na dospělacke xxl. Nakonec jsem se pokusila ho podle obrázku prostě ve správných rozměrech prekreslit. A taky to šlo, muž spokojen 😁 Díky ♥️

    • Prosím Vás a nemohla byste mi ten velký střih nějak poskytnout? Já se pokouším o totéž a nějak se mi to nedaří. Chci ušít boxerky synovi, jenže už mu není 5 let a vyrostl do velikosti xxl. Pokud byste mi ten velký poskytla, budu moc vděčná. Ony ty děti rostou hrozně rychle a najednou potřebuju střih xxl. Moc díky za případnou ochotu.

      • Dobrý den, střih stačí i zvětšovat na papíře, přidávat postupně. Pokud potřebujete pro dítě, které odrostlo prvnímu střihu, tak stačí přidat na bočním švu a nahoře u pasu třeba po CENTIMETRU. Jistě si poradíte, zkoušejte! Jsem teď v nemocnici a jinak vám pomoct nemůžu. Tak šití zdar!

  4. Máte krásné výrobky. Šijete ze zbytků úpletů? Děkuji.

  5. Rukodělka

    Dobrý den, děkuji za návod a střih, ušetřila jste mi práci! Mám vyzkoušený střih na boxerky na velmi podobném principu, ale na manžela a hledala jsem nějaký menší na synka. Oproti Vašemu se liší pouze v přidání „mezinoží“, pruhu látky mezi zadním a sešitým předním dílem. Zjistila jsem, že bez mezinoží se látka hodně namáná a vytrhává se. Malé boxerky určitě ušiji podle Vašeho střihu, ještě jednou děkuji.

    • Dobrý den, kde jste sehnala ten velký střih s přidaným dílem v mezinoží? Já už mám syna velkého a potřebovali bychom velikost xl-xxl, děkuji za radu, H.

  6. Geniální návod, hlavně ta část se středovým dílem, děkuji za něj! Tisknu a honem utíkám nastříhat látku, ať mají moji kluci ráno překvápko 🙂

  7. Dobrý deň, chcem sa opýtať, kde by som vedela zohnať tak pekne latky ako máte na fotkách. Sú úžasne. Dakujem

    • Dobrý den, to jsou odstřižky z mého šití za několik let, takže ani netuším, kde jsem to přesně nakoupila… E-shopů s metráží je spousta, budete muset sama pohledat, co se Vám osobně líbí…

  8. Dobry den Budilko,trenky vypadaji super, mohly by sedet na kluka 2roky 11kg a 92cm? Pipripadekde ubrat? Nebo ty jak pisete cislo 4, jsou uz s pridavky?
    Diky za hezke tipy a zdravi Petra!

    • Nejlépe prostě udělejte jedny pokusné 🙂 I kdyby byly velké, tak to není „na vyhození“, prostě je bude mít za rok. Osobně boxerky zmenšuju pouze na bočním švu, vše ostatní nechávám stejné. Takže klidně ušijte a jestli budou opravdu velké, tak na hotových můžete sešít trochu dál boční šev. Nebo prostě jen ubrat na gumičce a kluk bude rád, že má všude volno. 🙂 Šití zdar!

  9. Dobry den, prosim, o kolik % doporucujete zmensit pro 1,5 rocniho kluka? Ca 10kg, 84cm. Chystame se na odplenkovani, tak bych podle Vaseho – vsude velmi chvaleneho strihu chtela nasit vetsi zasobicku. 😉 Moc dekuji.

    • Dobry den, je to sice drobek, ale osobne bych moc nezmenšovala. Asi by se to i dost špatně šilo. Zkuste prostě stříhat bez přídavků na švy a kdyby to bylo moc velké, tak to můžete zmenšit na bočním švu. On by vám z toho i hrozně brzy vyrostl 🙂 Pomocí gumičky v pase boxerky taky hezky upravíte a za půl roku můžete gumičku popustit… Šití zdar! 🙂

  10. Moc děkuji za návod! Již 2 roky odebírám a šiji podle Ottobre, ale tohle mi tam pořád chybělo.

  11. Strašně VÁM, děkuji za super střih i návod: pomohl mi překonat akutní nedostatek boxerek pro naše dvouletá dvojčátka. Trochu jsem ho musela zmenšit a upravit, ale z výsledku jsem nadšená! střih na přesně takový typ trenek jsem si chtěla vyrobit, ale vy jste mi to báječně usnadnila 🙂

  12. Dobrý den, vypadá to hrozně pěkně, bohužel zatím nemám dítko kterému bych šila, ale chtěla bych to zkusit pro přítele, dalo by se nějak vykoumat, o kolik a kde zvětšovat Váš střih? nebo alespoň podle čeho? Díky moc Verča

    • Dobrý den, jednou mi psala paní, která můj střih prostě zvětšila na kopírce. Já sama jsem to nezkoušela, ale její verze prý měla u manžela úspěch. Tak můžete zkustit 🙂 Šití zdar!

      • Ja zvetsila na.kopirce ze 100 na 170% a sedi perfetkne na xl-xxl,moc dekuji za strih,je uzasny!!

  13. Tulačka P.

    Máte je krásně barevně zkombinované. Střih jsem si stáhla, tak zkusím také. Děkuji moc.

  14. Děkuji…:)

  15. Dobrý večer, mohu se zeptat, jakým způsobem po naskenování převedete skenované soubory do PDF formátu? A jaktože po vytisknutí odpovídá konstrolní čtvereček zadaným rozměrům? Upravujete naskenované soubory nějak, nebo je skenujete prostřednictvím specifického programu? Předem mockrtá děkuji za Vaši radu. 🙂 A přeji krásný večer. 🙂

    • Je to naskenováno přímo do PDF, takže nepřevádím. Záleží na skeneru a jeho programu. Ten kontrolní čtverec je tam pro jistotu, aby si to lidi mohli zkontrolovat, protože záleží i na nastavení tiskárny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.