Body pro miminko na celý rok

I když je v krabicích po bráškovi dostatek bodyček, šila jsem v průběhu prvního roku naší holčičky několikrát bodyčka – z holčičích látek. Není to třeba, je to radost. Stačil mi na to jeden zdarma stažený střih, v několika dobře padnoucích verzích.

Doma šitá bodyčka, střih zdarma - Budilka.cz

Šití v průběhu roku

Bodyčka jsem šila v průběhu celého prvního roku holčičky, podle času, přísunu látek a nálady. Postupně jsem přidávala na množství bodyček v jedné „várce“.

Střih

Střih na svém blogu, kromě jiných nádherných a velice užitečných střihů uvádí Schnabelina a můžete si jej zcela zdarma stáhnout přímo z tohoto článku. Odkaz najdete až dole v článku, je to ten černý rámeček s modro-fialovým textem „Schnabelinas E-Book DOWNLOAD“.

Střih je ve velikostech 46 až 98, vše je v jednom dokumentu, který se velice snadno vytiskne na listy A4.

Střih obsahuje tři varianty výstřihů: klasický kulatý výstřih, výstřih se zapínáním na rameni a lodičkový výstřih. Všechny varianty jsem vyzkoušela vícekrát, v různých velikostech. Podívejte se dále, jak to dopadlo.

Velikost 62

První prezentovatelné body pro miminko jsem šila zhruba ve 2 měsících holčičky. Výstřih byl jednoduchý kulatý, bez zapínání, což se u tak malého miminka moc neosvědčilo. Ovšem s barevnou kombinací jsem byla velice, velice spokojená! Něco pro (stále ještě) čerstvou mámu holčičky!

Body ušité doma, střih zdarma - Budilka.cz

Do týdne přibyla větší „várka“ bodyček ve stejné velikosti, tentokrát ale se zapínáním na ramínku. To se osvědčilo daleko lépe, ovšem je také podstatně pracnější. Velice užitečné jsou video návody, které Schnabelina na svém blogu uvádí.

Body ušité doma, střih zdarma - Budilka.cz

Všechna bodyčka jsou z bavlněných úpletů, pouze duhové body má žluté části z merino úpletu (rukávy + záda). Body výborně sedí a není třeba nikde nic upravovat.

Body ušité doma, střih zdarma - Budilka.cz

Velikost 68

Za nějakou dobu, bylo třeba holčičí bodyčka doplnit a také se poněkud oteplilo. Sáhla jsem po lehkém jahůdkovém úpletu a k tomu červený bavlněný jednolíc. Poprvé jsem vyzkoušela lodičkový výstřih a už jsem u něj zůstala – je na šití velice rychlý a jednoduchý.

Body ušité doma, střih zdarma - Budilka.cz

Body ušité doma, střih zdarma - Budilka.cz

Velikost 74

Ta miminka tak rychle rostou! Tentokrát už jsem si byla jistá s postupem, svými natrénovanými schopnostmi a i elánem do šití. Natříhala jsem rovnou na větší množství oblečků. Vše potřebné v jednom záběru: Nastříhané díly na 6 bodyček, nařezané pruhy nápletů k lemování, a ten úžasný střih od Schnabeliny.

Body ušité doma, střih zdarma - Budilka.cz

Šití už pak šlo rychle od ruky a zde je výsledek. Žlutý a zelený úplet v horní řadě je bambus, moc příjemný na léto.

Body ušité doma, střih zdarma - Budilka.cz

Tentokrát jsem udělala malou úpravu – použila jsem střih ve velikosti 74, ale díly na tělo jsem dole nařezala zhruba o jednu velikost delší. Při nošení to znát není, ale doufám, že je holčička bude moci nosit déle, než jen jeden-dva měsíce.

Body ušité doma, střih zdarma - Budilka.cz

Body ušité doma, střih zdarma - Budilka.cz


 

Jakmile si jednou tento střih vytisknete, další už potřebovat nebudete. Vytvoříte různé varianty a až dítko nebude potřebovat body pro miminko, můžete střih použít k šití triček (prostě bez dolního zapínání). Vyzkoušejte, propadněte tomu kouzlu.

Pro inspiraci se podívejte na hromadu bodyček, které byly ušity podle tohoto střihu. Je to OPRAVDU VELKÁ HROMADA. Nekonečné možnosti barevných kombinací a také provedení.


 

33 Comments

  1. Dobrý den, bodycka lemujete proužkem na polovinu nebo na třetinu? Pokud na polovinu, tak upravujete střih kolem vystrihu,aby nebyl moc vysoký?
    Děkuji

  2. Dobrý den,
    pochopila jsem správně, že střih na bodyčko už obsahuje přídavky na švy?
    Děkuji

    • Ne, přídavky se dávají tam, kde se sešívají dva kusy látky k sobě… a nedávají se tam, kde se lemuje

  3. Dobry den, mohu se zeptat, sila jste z upletu s elastanem nebo lze i z obyc.bavlneneho 100% upletu bez elastanu? Omylem jsem v zapalu objednala asi kilometr krasnych upletu…ale az doma jsem zjistila, ze nejsou elasticke 🙁 dekuju moc…

    • Dobrý den, no, samozřejmě to můžete zkusit, ale osobně si myslím, že to nebude příjemné na oblékání. Všechny bodyčka jsem šila z elastických úpletů…

      • Dekuji moc za odpoved! Nedalo mi to a zkusila jsem…lemovala jsem upletem strihlym sikmo, bodycko lehce pruzi…obleknout jde, sice trosku boj s navlekanim druhe rucky…ale funguje to … i s neelastickym upletem.

  4. Dobry den, chtela bych se zeptat u těch velikostí 68,74 jste použila jak silný náplet na lem prosím 4,5cm nebo 5cm? Předem moc děkuji za odpověď. 😊

    • Dobrý den, no že jsem náhodou zrovna v šicím koutku, tak jsem to přeměřila 🙂 Ty nastříhané pruhy totiž stále ještě mám, nastříhala jsem si tehdy od každého nápletu několik metrů. Stříhala jsem to tehdy na 5cm. Ale musím říct, že to je asi úplně jedno 🙂 prostě vyzkoušejte třeba 5cm na jednom bodyčku a uvidíte, jestli Vám to tak pasuje nebo ne. Tak hezké šití přeju!

  5. Dobrý den,
    Odkaz na další bodyčka podle střihu schnabeliny mi nefunguje. Chtěla jsem se na ně podívat pro inspiraci. Ještě jsem se chtěla zeptat kolik asi látky je potřeba na body velikosti 62?
    Děkuji.

    • Dobrý den, ano, taky jsem se dívala, že galerie bodyček už není aktivní. Netuším proč a na webu Schnabeliny jsem odkaz už vůbec nenašla. Asi to zrušila. A kolik je potřeba na bodyčko? Vytistkněte si střih ve velikosti, kterou chcete šít a prostě střih položte na stůl a změřte nejvyšší část. Budete potřebovat minimálně tolik PLUS aspoň 10-15cm na srážení látky. Hezký večer a šití zdar!

  6. Milá Budilka, žiaľ, strih už neviem nájsť, nevedeli by ste mi poradiť, ako sa k nemu dostať? vďaka

    • Zdravim, v tomto mém článku pod nadpisem „střih“ je odkaz na blog Schnabeliny a pisu tam, kde presne stahnout. Odkaz ještě jednou zde:https://schnabelina.blogspot.com/p/regenbogenbody-365.html?m=1
      E-book se střihem stáhnete v horní části clanku, je tam černý rámeček s modrým nápisem DOWNLOAD a růžovou šipkou.
      Tak hezké šití přeju!

      • Dobrý den,bohužel mi odkaz ke stažení střihu nefunguje.Píše to stránka nenalezena.

      • Dobrý den a díky za upozornění. Schnabelina si asi měnila strukturu svého blogu. Odkaz jsem upravila a střih je tam stále k dispozici zdarma ke stažení. Tak ať se Vám hezky šije! Budilka

  7. Marketa Hořínkova

    Dobry den, chtela jsem se zeptat mam problem u bodicka, ze tam male jde dat strasne spatne druha rucicka, da se udelat nejak sirsi nebo jak vyresit? Vy jste s tim prosim nemela problem? Siju presne podle strihu ale prijde mi to uzke a nebo mam malo pruznou latku? Predem moc dekuji Marketa

    • Dobrý den, ne, s tím jsem problém neměla – a ušila jsem jich podle tohoto střihu opravdu hodně. Sama navrhujete možnosti, které by mohly fungovat – buď udělejte širší, nebo vemte větší velikost. Já jsem přizpůsobovala na svoji žížalku tak, že jsem šila její velikost, ale vzala jsem délku o 2 velikosti větší. Holčička byla velice drobounká. No a látka by také mohla být problém, ale pokud máte úplet s elastanem, tak by to mělo být OK. Vemte to ušité bodyčko a přiložte ho na kupované body, které Vaší holčičce dobře padne – a uvidíte, kde je to užší. Zkuste jestli obě pruží stejně. Hezký den!

  8. dobry den, sijete krasne veci!! vybiram sici stroj, chci zkusit sit pro dcerku a do domacnosti i na sebe pro radost z krasnych upletu :))
    prosim, mohu vedet jaky mate stroj? rovnosteh anebo overlock?
    urcite chci poridit nejprv rovnosteh ale nevim zda obycejnejsi a k nemu pak overlock nebo si vystacim s dobrym rovnostehem s overlockovym stehem ci i pripadne patkou s orezem?
    dekuji moc za tip! 😉 a za inspiraci zde na webu!!

    lucie

    • Dobrý den, o svých šicích strojích a svém šicím koutku jsem psala články, podívejte se na štítek „šicí koutek“ – tam vše najdete pohromadě.

      • dekuji! uz jsem je prosla! vypada ale ze overlock vyuzijete dost! mohla byste mi priblizit jaka je treba casova uspora u siti damskeho trika – rovnosteh vs.overlock? orientacne 🙂 pripadne zda nyni s odstupem casu vidite ze na rovnostehu se vse co jste na men sila do te doby silo hure? dele, sloziteji? ve srovnani s overlockem. zda je to opravdu takovy rozdil 🙂 dekuji moc za vas cas!! lucie

      • Je to opravdu OBROVSKÝ rozdíl. Půlku věcí bych asi vůbec nešila, nemít overlock. U dámského trika je to dost velká úspora… teď jsem šila chlapovi mikinu (ještě ji nemám ani nafocenou) a tu bych bez overlocku neměla odvahu mu dát – on by to nenosil, kdyby to bylo ušudlené na rovnostehu. Na rovnostehu sice mám „overlockový steh“, ale ten šije dlouho, dlouho.. a nevypadá to tak hezky (ani z lícové strany).
        Takže pro moje domácí šití byl overlock velikánský posun. A ta investice nebyla až tak velká, obzvlášť když to pro mně byl překvapivý dárek ke kulatinám (za který by stejně rodina utratila peníze).

      • dekuji moc za zkusenosti! v tom pripade se mi to trochu komplikuje, stroje budou postupne potrebne 2!! dekuji!

  9. moc vám děkuji za rychlou odpověd,já mam na stroji s overlockovím pružný stehem…a koupila jsem si k tomu i overlockovou patku,ale bez ořezu,ještě jsem neskusila…mám stroj od vánoc a zatím jsem ušila jen tepláčky,harémky a legínky,vše teplákovina a pak počesaná,vše šiju rovným stehem a pak začištuji pružným cikcakem…dávám pružné náplety a ušiji- je,ale někdě vynechavají stehy…tak to bude asi tím že používám rovný steh,

    • Doporučovala bych používat ten overlockový steh, je dobrý, sama jsem tam úplety několik let šila

  10. Dobrý den,chtěla jsem se zeptat mám jen klasický šicí stroj a ráda bych body skusila,myslíte že to bude problém??jedná se mi o začištováni atd…overloc je v tomto dobrý a já bych to prošila rovně a pak cicakem…. a co se týká patentů ty nabuchovací na to musi být nějaké speciální nůžky??nebo jak to přidělat aby držely,děkuji 🙂

    • Zdravím, na běžném šicím stroji jde šít úplety celkem v pohodě, jen nepoužívejte ten rovný steh – to by bylo k ničemu. Používejte pouze pružné stehy (cikcak, tříkroký cikcak nebo cokoliv dalšího, co stroj nabízí jako pružný steh). Nabuchovací patenty se v balení prodávají přímo s plastovým udělátkem, které vám pomůže patent nabouchnout (jen to kladivo se počítá, že doma je).

  11. Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, jak začišťujete lem kolem krčku. Bojím se, aby to prcka neškrábalo a mám jen overlock, tričko ani body jsem zatím nešila, tak s tím nemám zkušenost. Děkuji

    • Zdravím… Lem jsem nijak nezačišťovala a dítě si nestěžovalo – ani nemělo na krčku žádné potíže (zčervenání apod.), to bych pak začala řešit a hledat… ty overlockové švy se mi zdají velice měkké a nemám s tím problém (ani děti). Profesionální to samozřejmě není, začištěný šev za krkem vypadá daleko lépe.

  12. Diky moc! Zatim jsem usila jen 1 body podle ottobre,ale to hvezdickove bodynko je tak jrasne,ze jdu zkusit jeste jedno podle toho nemeckeho strihu 🙂 na prvnim pokusu jsem zmrvila co jsem mohla,tak ted uz to pujde raz dva 😀
    To moje mimino desne rychle roste, tak se placnu pres kapsu,at taky nema vsechny veci podedeny po segre a neco ji spichnu 🙂

  13. Možná se zeptám hloupě, případně se omlouvám, ale já nějak v tom střihu nemůžu vykoukat ty rukávy… jsou tam a jsem slepá nebo ? Neumím německy a jsem šicí začátečník, takže jestli se to tam někde píše, tak se omlouvám…

    • Zdravím, to nevadí 🙂 Rukáv se řekne „Ärmel“ a je na str. 13 + 14 … šití zdar!

  14. A je ten lem nějak vyztužený, aby v něm patentky držely? Chci tam dát normální KAM (nebo je to špatný nápad?)?

    • Ne, lem jsem nevyztužovala… ale přemýšlela jsem o tom. Co prostě vložit do složeného patentu další kus úpletu, např. kousek teplákoviny? To by mohlo fungovat. Dávala jsem tam KAM patenty i ty Roland nabouchávací patenty. Ty nabouchávací se mi zdají lepší, ale často se mi to nepodaří pořádně natrouct..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.